© Rootsville.eu

Eric Bibb (US/SE)
tiltle: In The Real World
music: Blues
release date: october 18, 2024
label: Repute Records (Stony Plain Records)
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Eric Bibb

© Rootsville 2024


In The Real World is het nieuwste album van bluestroubadour Eric Bibb, na zijn Grammy-genomineerde studio-release uit 2023, Ridin’ en Live at The Scala Theatre, dat eerder dit jaar uitkwam. Opgenomen in Peter Gabriels iconische Real World Studios en geproduceerd, gearrangeerd en gemixt door Glen Scott, is de nieuwe schijf een levendige weergave van Bibbs muzikale en persoonlijke evolutie, en biedt een glimp van de wereld die hij heeft ervaren en de hoop die hij blijft koesteren via zijn muziek.

Met een carrière die vijf decennia beslaat, meer dan veertig albums, drie Grammy-nominaties, een veelvoud aan Blues Foundation-awards en talloze andere onderscheidingen, heeft Bibb zijn erfenis als een legendarische figuur in het blues- en rootsgenre veiliggesteld. Geboren in een afstamming van activisme, was Erics vader, wijlen Leon Bibb, een sleutelfiguur in de burgerrechtenbeweging, marcherend naast Dr. Martin Luther King. Ondergedompeld in de Village folk scene tijdens zijn jeugd, vond Eric inspiratie in de bezoeken van grootheden als Bob Dylan, Joan Baez en Pete Seeger. Diep beïnvloed door de klanken van Odetta, Richie Havens en Taj Mahal, synthetiseerde hij deze elementen tot een stijl die uniek van hem was.

Buiten conventionele genres wordt Bibb bestempeld als een bluesman, maar hij tart elke categorisering, en glijdt naadloos tussen muzikale domeinen. Geworteld in de folk- en bluestraditie met hedendaagse gevoeligheden, weerspiegelt Bibbs muziek zijn gedachten over actuele wereldgebeurtenissen en zijn eigen levenservaringen, terwijl het onderhoudend, opbeurend, inspirerend en relevant blijft.

Bibbs catalogus bestaat nu uit meer dan 40 albums, met zijn ethos geïllustreerd in het Grammy-genomineerde Ridin' uit 2023, dat inspiratie haalde uit het schilderij "A Ride for Liberty" van Eastman Johnson, waarop een zwart gezin staat afgebeeld dat tijdens de burgeroorlog de slavernij ontvlucht.
Hoe meet je een leven? Succes, prijzen en rijkdom zijn conventionele maatstaven, maar voor Eric Bibb gaat de meting dieper - in de vragen die hij stelt via zijn muziek. "Ben ik de verandering die ik verlang te zien?" vraagt ​​Bibb zich af via zijn muziek.

Als Eric terugblikt op zijn muzikale reis, doordringt dankbaarheid. Met zijn woorden die een basis in waarheid bieden en een visie van eenheid bevorderen te midden van een wereld vol verdeeldheid zaaiende retoriek. Eric Bibb is meer dan een blues troubadour; hij is een verhalenverteller en filosoof. Zijn nalatenschap zit niet alleen in de noten die hij speelt of de podia die hij siert, maar ook in de vragen die hij stelt en de hoop die hij wekt.

"Thematisch gezien gaat het over de jij-ik-wij-verbinding. Het gaat over de wereld die we voor onszelf hebben gecreëerd en de wereld waar we naar verlangen." Opnames in Real World Studios vormden de perfecte achtergrond voor dit diep introspectieve album. “De pure natuurlijke schoonheid van het terrein en de zorgzame gastvrijheid van het personeel waren op zijn zachtst gezegd inspirerend. We werkten met een geweldige technicus, Katie May. Als ik de sessies in één woord zou moeten beschrijven, zou dat ‘flow’ zijn,” vertelt Bibb.

“Wat ik vooral leuk vind aan dit album, is de prominente aanwezigheid van mijn gitaar. Glen Scotts arrangementen en productie zijn een genot om te horen. Alle betrokken muzikanten hebben een geweldige bijdrage geleverd. Vooral Robbie McIntosh’s uitstekende spel is een traktatie. Elk nummer is een favoriet en het duet met Lily James is een geschenk aan mijn ziel."

Geworteld in de folk- en bluestraditie met hedendaagse gevoeligheden, blijft Bibbs muziek zijn gedachten over actuele wereldgebeurtenissen en zijn eigen levenservaringen weerspiegelen, terwijl het onderhoudend, opbeurend, inspirerend en relevant blijft. De eerste single van het album, 'Roll On Buddy', samen met een bijbehorende lyric video, is nu verkrijgbaar, met 'Make A Change' en 'Take The Stage', gepland om te volgen, met een performance-gebaseerde video voor elk om samen te vallen, op respectievelijk 6 september en 4 oktober.

tracks:

1. Take The Stage (5:37)
2. Walk Steady On (3:36)
3. Everybody’s Got A Right (3:19)
4. Best I Can (3:10)
5. Make A Change (3:34)
6. This River (Chains & Free) (4:08)
7. Stealin’ Home (4:15)
8. If There’s Any Rule (3.43)*
9. King of the Castle (2:56)
10. Neshoba County (3:37)
11. Dear Mavis (3:13)
12. Roll On Buddy (3:24)
13. Judgement Day (2:30)*
14. The Real World (4:00)
15. Victory Voices (Feat. Lily James) (4:01)